Gepubliceerd door: SpecialistenNet
Partners

Duurzaam (werk)geluk met positieve intelligentie

Wie slim omgaat met uitdagingen en stress, plukt hier de vruchten van. Vermijding of onderdrukking van negatieve emoties kan tijdelijk comfort bieden, maar op de langere termijn alsnog zijn tol eisen. Het is een balans tussen korte termijn voldoening en lange termijndoelen die de basis vormt voor mentale gezondheid op de lange termijn. We leggen je uit hoe je die aan de hand van positieve intelligentie creëert.

Wat is positieve intelligentie?

Positieve intelligentie beschouwt korte termijn overleven als een levensbenadering waarbij de focus ligt op het verminderen van onmiddellijke pijn en ongemak. Uiteindelijk kunnen deze gewoonten of activiteiten bijdragen aan stress, ontevredenheid of een gebrek aan groei en ontwikkeling, doordat met bredere perspectieven en toekomstige voordelen geen rekening wordt gehouden. Positieve intelligentie moedigt mensen daarom aan om hun focus te verleggen van kortetermijn overleving naar een meer brede benadering van het leven. Positieve intelligentie richt zich hiervoor op het ontwikkelen van positieve emoties, gedachten en attitudes om effectief met uitdagingen en stress om te gaan en zo het algehele welzijn te verbeteren.

Toepassing van positieve Intelligentie

Door een meer brede benadering van het leven, kan positieve intelligentie worden toegepast in zowel het werk- als privéleven. Denk aan een leidinggevende die positieve intelligentie toepast door regelmatig te benadrukken wat goed gaat en daarmee teamleden aanmoedigt hetzelfde te doen. Dit creëert een positieve sfeer, wat begonnen is bij de verandering van mindset door één individu.

Welke voordelen levert positieve intelligentie op?

Het ontwikkelen van positieve intelligentie kan zodoende voordelen hebben op zowel persoonlijk als professioneel vlak. We leggen uit hoe.

  • Grotere emotionele veerkracht

Mensen met positieve intelligentie herstellen sneller van tegenslagen, omdat ze effectieve technieken beheersen om stress te reguleren. Ze zijn goed in staat omzelfs in uitdagende situaties kalm te blijven en helder te denken. Hierdoor zijn ze minder vatbaar voor langdurige gevoelens van bijvoorbeeld angst en depressie.

  • Positieve relaties

Het vermogen om positieve emoties en empathie te tonen draagt bij aan het opbouwen en onderhouden van gezonde en duurzame relaties op persoonlijk en professioneel vlak.

  • Verhoogde productiviteit

Positieve intelligentie vermindert afleiding en negatieve gedachten en verhoogt daarmee de focus op lange termijndoelen.

  • Effectieve communicatie

Positieve intelligentie vergroot het vermogen om moeilijke gesprekken met positiviteit en begrip te benaderen. Hierdoor ontstaan verbeterde communicatieve vaardigheden, waaronder luisteren, empathie en constructieve feedback geven, gebaseerd op een positieve houding en een ondersteunende aanpak.

  • Verhoogd zelfvertrouwen

Positieve intelligentie maakt je minder vatbaar voor belemmerende gedachten en negatieve zelfkritiek. Het draagt zodoende bij aan de ontwikkeling van een gezonde zelfwaardering en geloof in eigen capaciteiten.

Al met al dragen bovenstaande voordelen bij aan een betere mentale gezondheid. Het ontwikkelen van positieve intelligentie helpt om beter om te gaan met tegenslagen en moeilijke situaties en kan stress, angst en depressie daarmee uit de weg gaan. Maar op welke manier kun je dit ontwikkelen?

Ontwikkelen van positieve intelligentie

Positieve intelligentie begint bij de juiste mindset, gebaseerd op positieve emoties en lange termijndoelen. Onderstaande tips kunnen je helpen om deze te creëren.

  • Mindfulness en meditatie

Het beoefenen van mindfulness en meditatie kan helpen om bewustzijn te vergroten, stress te verminderen en positieve emoties te versterken. Door dergelijke technieken vast onderdeel te maken van je levensstijl, creëer je een positieve gewoonte.

  • Dankbaarheid beoefenen

Door dagelijks stil te staan bij dingen waarvoor je dankbaar bent, kun je je aandacht richten op positieve aspecten van je leven en daarmee je relativeringsvermogen vergroten. Houd hiervoor bijvoorbeeld een journal bij.

  • Positieve relaties

Omring je met mensen die je ondersteunen. Gezonde en ondersteunende relaties dragen bij aan je algehele positieve welzijn.

  • Maak een gewoonte van zelfreflectie

Sta regelmatig stil bij je gedachten en emoties. Probeer negatieve denkpatronen te identificeren en om te buigen naar positieve emoties zoals vreugde, dankbaarheid en hoop.

  • Positieve psychologie training

Boeken, podcasts en cursussen kunnen je helpen om meer positiviteit te creëren en effectiever om te gaan met stress. Blijf je vastzitten in negatieve denkpatronen, overweeg dan om de hulp van een (positief) psycholoog of coach in te schakelen.

Het ontwikkelen van positieve intelligentie vergt tijd en inspanning, maar het kan aanzienlijke positieve veranderingen teweegbrengen in je leven. Meer weten? Tijdens het Robidus Kennisfestival op 21 september 2023 legt SpecialistenNet psycholoog Myrthe Groeneweg alles uit over positieve intelligentie.