Ben jij een lijder of een leider?

Sprekers 2024: Joyce de Ruiter


Als leiders in de praktijk, kunnen we ons vaak niet voorstellen dat we soms eerder lijders zijn dan leiders. Joyce de Ruiter, expert op het gebied van leiderschap, noemt dit verschil tussen een lijder en een leider het "lijder-effect". In haar gelijknamige boek beschrijft ze hoe wij ons in de praktijk gedragen als lijders en hoe wij kunnen groeien naar leiders. 

De verschillen tussen lijder en leider 
Een lijder is iemand die zichzelf in een bepaalde positie vindt en zich concentreert op zijn eigen belangen en interesses gebaseerd op het behouden van status en macht. Lijders zijn meestal bezorgd over hun eigen verantwoordelijkheid en werken vaak alleen om hun eigenbelang te dienen. Een leider daarentegen, is iemand die anderen inspireert en motiveert om samen te werken aan een gemeenschappelijk doel. Ze zijn geïnteresseerd in het welzijn van anderen en willen helpen om hun talenten te ontwikkelen. Leiders zijn meestal bereid om risico's te nemen en te experimenteren met nieuwe ideeën en aanpakken. 
 
Lijder-effect 
Wanneer wij ons als lijders gedragen, zitten we onszelf in de weg. We zijn volledig bezig met het eigen ego en vergeten dat het doel van leiderschap het is om anderen te inspireren en te helpen. We worden gebonden aan onze eigen mening en laten ons niet voortdurend uitdagen door nieuwe ideeën en perspectieven. 
 
Maar hoe kunnen we dan groeien naar leiders? Joyce de Ruiter geeft drie tips om ons te laten groeien naar leiders: 
 
1. Stel jezelf vragen: We moeten ons afvragen of wij werkelijk de beste keuzes maken voor anderen of voor ons eigenbelang. 
2. Luister naar anderen: Wees bereid om anderen te laten spreken en hun ideeën en meningen te horen. 
3. Wees bereid om risico's te nemen: we moeten bereid zijn om uit onze comfortzone te stappen en nieuwe ideeën te proberen. 
 
Wat ben jij? Een lijder of een leider? Het is belangrijk om zelf na te denken over ons eigen leiderschap. Door ons bewuster te worden van de verschillen tussen lijder en leider, kunnen we groeien naar echte leiders die anderen inspireren en helpen om hun potentieel te ontwikkelen.  

Aanmelden