Mantelzorg in Balans

Meer dan alleen tijdmanagement


Angela, HR-adviseur bij een middelgroot softwarebedrijf, is een voorvechter van het werknemerswelzijn. Een van haar belangrijkste focuspunten? Het ondersteunen van medewerkers die naast hun werk ook mantelzorgtaken hebben. Onlangs had ze een openhartig gesprek met Sophie, een van de softwareontwikkelaars van het bedrijf.

De verborgen impact van mantelzorg op werk
Sophie is een topper in haar werk. En naast haar werk zorgt ze ook nog voor haar chronisch zieke moeder. Tijdens het gesprek vertelde ze aarzelend over haar dubbele verantwoordelijkheden. Voor Angela kwam dit als een verrassing; ze wist niets van Sophie's thuissituatie. Het besef drong door: als Sophie haar (mantel)zorgen niet deelt, hoe zit het dan met de rest van de organisatie?

Dit gesprek opende Angela’s ogen voor de complexiteit en impact van mantelzorg op het werkleven. Ze besloot meteen om een werkomgeving te creëren waarin iedereen zich vrij voelt om persoonlijke uitdagingen te bespreken.

Sophie’s verhaal maakte haar ook duidelijk dat mantelzorg niet alleen gaat om tijd vrijmaken. De emotionele en fysieke belasting van zorgtaken kan niet altijd met verlof worden opgevangen. Een goede ondersteuning vereist een integrale aanpak, die verder gaat dan enkel flexibel zorgverlof of een uurtje vrij. Veel mantelzorgers hebben ook baat bij extra diensten zoals professionele hulp en het uitbesteden van huishoudelijke taken.

Strategieën voor mantelzorgondersteuning op de werkvloer 
Geïnspireerd door Sophie’s verhaal, ontwikkelde Angela een veelzijdig beleid:

  • Mantelzorgondersteuning: coaches die niet alleen helpen bij praktische regel- en administratieve taken, maar ook emotionele steun bieden. Deze tweeledige aanpak versterkt de veerkracht van mantelzorgers, zodat zij zowel professioneel als privé in balans blijven.
  • Workshops en trainingen: Regelmatige sessies om bewustwording te vergroten, tips en tricks te delen en te informeren over de beschikbare ondersteuningsmogelijkheden.


Het bevorderen van een ondersteunende bedrijfscultuur
Deze initiatieven hebben een merkbare verbetering in de bedrijfscultuur teweeggebracht. Openheid over persoonlijke uitdagingen wordt nu aangemoedigd, wat een positieve impact heeft op zowel de betrokkenheid als de productiviteit van werknemers.

Angela’s acties onderstrepen het belang van een proactieve benadering van HR-medewerkers. Het gaat niet alleen om het bieden van ondersteuning, maar om het creëren van een omgeving waarin werknemers zich volledig gesteund voelen, zowel professioneel als persoonlijk.