Voor organisaties is het voorkomen van verzuim een belangrijke uitdaging. Een aanpak waarbij je samen met de medewerker vroegtijdig alternatieve mogelijkheden binnen het bedrijf onderzoekt, kan een groot verschil maken. Dit zorgt niet alleen voor meer werkplezier, maar helpt ook om (langdurige) uitval te voorkomen. Hoe eerder je aandacht besteedt aan de inzetbaarheid van medewerkers, hoe groter de kans dat je toekomstige verzuim kunt voorkomen.
Het belang van preventief handelen
Veel werkgevers wachten tot er problemen ontstaan voordat ze actie ondernemen. Echter, door preventief te werken en bijvoorbeeld al in een vroeg stadium een arbeidsdeskundige in te schakelen, kun je verzuim of productieverlies voorkomen. Een arbeidsdeskundige kijkt naar wat een medewerker nog wel kan, zelfs bij dreigende overbelasting of andere signalen van verzuim. Hierdoor blijf je als werkgever optimaal gebruik maken van het arbeidspotentieel van je medewerkers.
Werkplezier en betrokkenheid behouden
Een van de grootste voordelen van preventieve aandacht voor inzetbaarheid is dat medewerkers betrokken blijven bij hun werk. Wanneer je tijdig kijkt naar de mogelijkheden om taken aan te passen, voorkom je dat een medewerker zich geisoleerd voelt of het plezier in het werk verliest. Dit is essentieel voor een gezonde werkomgeving waarin medewerkers zich gesteund voelen en gemotiveerd blijven om bij te dragen.
Signalen die vragen om aandacht
Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar in de praktijk is het lastig om verzuim voor te zijn. Toch zijn er signalen die je als werkgever niet mag negeren. Als een medewerker bijvoorbeeld vaker afwezig is, minder productief lijkt of niet meer met dezelfde energie zijn of haar taken uitvoert, kan dit een indicatie zijn dat er iets aan de hand is. In zulke gevallen biedt een arbeidsdeskundig inzetbaarheidsonderzoek uitkomst. Dit onderzoek brengt in kaart hoe je door aanpassingen en begeleiding toekomstige uitval kunt voorkomen, terwijl je tegelijk het welzijn en werkplezier van de medewerker bevordert.
Voordelen voor de werkgever
* Inzicht in de inzetbaarheid van medewerkers.
* Het behouden van een tevreden en gemotiveerd team.
* Vermindering van (langdurig) verzuim en de bijbehorende kosten.
* Verhoging van de productiviteit en betrokkenheid binnen de organisatie.
Voordelen voor de werknemer
* Voorkomen van verzuim en behoud van werkplezier.
* Meer balans tussen werk en privé
* Verhoogde regie over de eigen loopbaan en gezondheid.
Conclusie
Door tijdig aandacht te geven aan de inzetbaarheid van je medewerkers en samen met hen te zoeken naar oplossingen, maak je een toekomstbestendige organisatie. Het vroegtijdig inzetten van deskundigen als arbeidsdeskundigen kan de sleutel zijn tot een gezonder, gelukkiger en productiever team. Investeer in preventie en maak van werkplezier de norm, niet de uitzondering.
Het is niet meer mogelijk om je aan te melden. Wil je er toch heel graag bij zijn? Neem dan contact op met marketing@robidus.nl